zondag 9 januari 2011

Appelvinken zingen ook


Helder weer, veel zon en nog steeds zacht, hoewel kouder dan gisteren. Het deerde de vogels niet. Toen ik de tuin in stapte hoorde ik zingende kool- en pimpelmezen. Rond de tuin jakkerden appelvinken achter elkaar aan, met harde, explosieve 'tsik-tik-tik' -roepen. Een man zat luid te zingen in de top van de esdoorn, met voor een appelvink opmerkelijk rauwe tonen . Helaas te laat met het maken van een opname. Langs de Gooimeerdijk zat een man merel zachtjes, maar duidelijk te zingen. Nog niet de luide voorjaarszang.
Hoog in de lucht was vermoedelijk veel voorjaarstrek, ik hoorde tweemaal overvliegende veldleeuweriken.
In de Kampen lang naar een foeragerende grote zilverreiger gekeken. Stond op het ijs van een sloot en haalde vrijwel constant minuscuul kleine prooien uit het water. Niet te zien wat het was. Later liep hij door de sloot; het pakken van prooien ging constant door.
In de Eempolder een groep van 600 kieviten. Enkele vogels begonnen voorzichtig met buitelen, terwijl ze nog in de groep zaten, Spielerei dus. Er waren meer steltlopers terug: een honderdtal goudplevieren en kleine groepjes bontjes. Een clubje van vijf stond te rusten op het ijs van het Eemmeer. Het grootste deel hiervan was nu ijsvrij en er dobberden ook al weer een paar duizend smienten.