maandag 6 februari 2012

Kleine burgemeesters paal 28

foto René Pop
Kleine burgemeester 4e KJ (foto René Pop)
Kleine burgemeester 4e KJ (foto René Pop)
Kleine burgemeester 4e KJ (foto Jos van den Berg)

Deze schoonheid, een 4e kj kleine burgemeester, was het hoogtepunt van drie dagen meeuwen kijken bij paal 28 op Texel, van 3-5 februari. Daar is men sinds kort bezig met zandsuppletie om de afslag van het duin tussen 28 en 31 tegen te gaan. Met een tussenpoze van een uur of drie wordt het zand opgespoten en dit trekt een groot aantal meeuwen, waaronder drie kleine burgemeesters, maar ook meerdere Pontische en geelpootmeeuwen.
Ik vond deze vogel op vrijdag 3 februari, toen hij op het strand zat. Jos van den Berg kon toen een paar recordshots maken, maar op zondag 5 februari zat de vogel pontificaal voor de spuitmond en konden de foto's hierboven gemaakt worden. Een derde wintervogel, herkenbaar aan de reeds erg lichte, bleekgele iris en de snavel met de doorschemerende rode gonysvlek. De snavel is grijzig aan de basis en lichtgeel aan de punt. De binnenste handpennen en de binnenste handdekveren zijn adult en grijs van kleur. Niet alle tertials zijn doorgeruid naar het adulte kleed.


foto's René Pop



foto Jos van den Berg
Deze eerste winter kleine burgemeester op de foto's hierboven was aanwezig op 3 en 4 februari; hij werd op 4 februari vergezeld van een andere tweede wintervogel, met een iets andere snaveltekening.

Met dank aan de fotografen Jos en René!